Bliksemafleiding rieten dak

Bliksemafleider rieten dak

Het installeren van bliksembeveiliging is specialistisch werk. Elk dak is weer anders en geeft weer andere uitdagingen. Dat geldt zeker voor bliksemafleiding op een rieten dak. We vertellen u er graag meer over.

bliksem in de stad
boerderij met rieten dak

Brand door blikseminslag

Bij rieten daken ontstaat bij een blikseminslag de brand meestal onder de rietdeken. De bliksem slaat namelijk in op metaal, zoals de metalen onderdelen waarmee het riet vast zit op het dak. Daar komt bij dat als het riet eenmaal vlam vat, blussen best moeilijk is. Riet is namelijk juist bedoeld om geen water door te laten: dat maakt het juist zo geschikt als dakbedekking.

Bliksemafleider rieten dak niet ten koste van de uitstraling

Een rieten dak geeft een prachtige, natuurlijke en authentieke uitstraling. Dat is wel iets om rekening mee te houden bij de installatie van bliksembeveiliging. Hoe veilig ook, u wilt niet dat de installatie ten koste gaat van de uitstraling van uw rieten dak. Daar houden wij rekening mee: door de juiste materiaalkeuze en bevestigingswijze valt de installatie op een rieten dak optisch gezien zo goed als weg.

bliksem aan de kust
brand door bliksem

Verklein de kans op brand en andere schade

De kans op blikseminslag is in Nederland zeker niet uit te sluiten. Als het gebeurt, kan de schade groot zijn. Een bliksemafleider heeft geen invloed op de kans dat uw pand door de bliksem wordt getroffen, maar het verkleint wel de impact van een blikseminslag aanzienlijk.

Een bliksemafleider en uw verzekering

Sommige verzekeraars vereisen dat u een bliksemafleider op uw rieten dak installeert, andere weer niet. Controleer uw polis en vraag het zo nodig na bij uw verzekeraar.

 

Bij blikseminslag vergoedt uw verzekeraar in de meeste gevallen de schade aan uw woning vanuit uw opstalverzekering. Schade aan bijvoorbeeld elektronica valt meestal onder de inboedelverzekering. Alleen de indirecte schade is niet verzekerd. De verzekeraar kan zien wanneer er een blikseminslag bij u in de buurt geweest is, als de apparatuur niet direct kapot is maar aanzienlijk in levensduur verkort is geraakt. Dan krijgt u niks vergoed omdat de apparatuur het dan op een later moment begeeft.

blikseminslag eiland
blikseminslag in rotsen

Meer weten? Neem contact met ons op!

Wilt u een bliksemafleider op een rieten dak laten installeren of heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op: bel naar 030 751 752 3, stuur een e-mail naar info@bliksembeveiliging.nl of vul ons contactformulier in.