Zonnepanelen aarden

Een veelgestelde vraag over zonnepanelen is of u deze moet laten aarden. Het korte antwoord is ja: dat is zelfs verplicht. We vertellen u graag meer over het hoe en waarom van zonnepanelen aarden.

blauwe bliksem
witte bliksem

Overspanningsbeveiliging zonnepanelen

Een zonnepaneel op zich is vaak goed geïsoleerd, het aarden van een paneel is daarom vaak niet nodig. Het gaat bij het aarden vooral om de metalen constructie, waarop installateurs de zonnepanelen bevestigen.

 

Een installatie van zonnepanelen aarden is vergelijkbaar met een geaarde contactdoos, waarop u elektrische apparaten aansluit. De aarding van de contactdoos zorgt ervoor dat uw apparaten beschermd zijn tegen de overbelasting bij plotselinge stroompieken - door bijvoorbeeld blikseminslag of kortsluiting.

Hoe werkt zonnepanelen aarden?

Zonnepanelen aarden gaat via de omvormer. Dat is een vast onderdeel van elke zonnepaneleninstallatie. Naast alle andere kabels, moet er een aardingskabel naar de omvormer lopen. We noemen deze aardingskabel ook wel de vereffeningsleiding. Op deze manier kan het systeem overtollige elektriciteit veilig afvoeren. Daarbij dienen de frames van de zonnepanelen ook apart geaard te worden.

zonnepanelen
zonnepanelen op dak

Is de kans op blikseminslag groter met zonnepanelen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar blikseminslag bij zonnepanelen. Zonnepanelen zijn van metaal, zijn elektrisch gevoed en geaard waardoor de gevolgschade van een eventuele inslag aanzienlijk hoger is dan daken zonder zonnepanelen. Er bestaat altijd een klein risico dat uw zonnepanelen met blikseminslag te maken krijgen, maar de inslag kans is dus niet groter dan bij een pand zonder zonnepanelen.

Zo ziet u of uw zonnepanelen geaard zijn

Heeft u zonnepanelen, maar weet u niet zeker of ze geaard zijn? Dat is heel makkelijk te zien, aan de installatie. Bij een geaarde installatie ziet u namelijk een groene en een gele groen / gele aardekabel lopen, vanaf de omvormer naar de groepenkast of verdeler.

 

Wilt u uw zonnepanelen installatie laten aarden of heeft u vragen over zonnepanelen aarden? Neem dan contact met ons op: bel naar 030 751 752 3, stuur een e-mail naar info@bliksembeveiliging.nl of vul ons contactformulier in.

bliksem op zee

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord