Aardpen slaan

Een aardpen is ook een essentieel onderdeel van bliksembeveiliging. Het is ook verplicht in nieuwe woningen en bedrijfspanden om een aardpen te slaan. In een ouder pand kan de aardpen echter soms ontbreken, bijvoorbeeld doordat de koperen waterleiding is gesaneerd en vervangen is door kunststof. Maar wat houdt een aardpen slaan precies in en waarom is het zo belangrijk?

blikseminslag
bliksem inslag

Aardpen slaan noodzakelijk

De aardpen is een massieve, stalen staaf. Daarop zit een massieve, koperen geleider van 25 of 50mm2 dik. Dit vormt als het ware de verbinding tussen het lichtnet en de aarde. 

Bij een blikseminslag of kortsluiting ontstaat veel overtollige stroom, die weggeleid moet worden. Een aardpen zorgt ervoor dat bij blikseminslag of kortsluiting de stroom naar de aarde wordt geleid. Dit voorkomt brand- en andere schade aan elektrische apparaten, andere inboedel en aan de woning of het bedrijfspand zelf. Ook zorgt een aardelektrode met de juiste aardverspreidingsweerstand ervoor dat de zekering of aardlekschakelaar tijdig uitschakelt bij een defect aan de elektrische installatie.

Aardpen slaan oude woning

Sinds 1975 is een aardpen verplicht in een woning. Is uw woning van voor 1975, dan kan het dus zo zijn dat deze geen aardpen heeft. Voor 1975 werd namelijk vaak het waterleidingnetwerk gebruikt als afvloeipunt voor stroom. De waterleiding was toen namelijk vaak gemaakt van lood. Tegenwoordig is de waterleiding doorgaans van kunststof en onbruikbaar als stroom-afvloeipunt.

blikseminslag op zee
onweer

Aardpen slaan door Mulhuyzen Bliksembeveiliging

Een aardpen slaan is typisch werk voor een specialist. Laat het slaan van een aardpen daarom altijd over aan een erkend en gecertificeerd bedrijf, zoals Mulhuyzen Bliksembeveiliging. Onze specialisten weten als geen ander een aardpen van de juiste lengte en met de juiste weerstand te slaan. Alle werkzaamheden voeren wij uit volgens de strengste normen. Zo bent u verzekerd van kwaliteit en veiligheid. 

We slaan graag een aardpen voor u, zodat uw woning of bedrijfspand veilig en optimaal geaard is. Al sinds 1952 zetten wij ons in om panden te beschermen tegen blikseminslag.  Wilt u een aardpen laten slaan of heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op: bel naar 030 751 752 3, stuur een e-mail naar info@bliksembeveiliging.nl of vul ons contactformulier in.

mulhuyzen busje